Tablouri narative „Invitație la joc”
Tablouri narative „Invitație la joc”
Lucrarea de mari dimensiuni Invitație la joc a fost realizată în 1957, după o perioadă intensă de studiu și cercetare a vieții rurale din satul Dolna. Tabloul a fost, la început, criticat de ideologii oficiali de la Chişinău, reproșându-i-se „maniera impresionistă”. De fapt, adevăratul impresionism francez era departe de maniera stilistică în care a fost pictat tabloul Invitație la joc. Mai degrabă putem descoperi unele afinități cu pictura lui Nicolae Grigorescu din perioada de după Barbizon sau cu pictura lui Anders Zorn prin maniera de a fixa tușele de culoare. În plus jocul cromatic rafinat pe care îl etalează tabloul fusese însușit de pictoriță încă din anii studenției, de la Corneliu Baba la Iaşi, şi de la Ivan Hazov la Chișinău. Critica sovietică a taxat tabloul, obiectând că „figurile au contururi estompate, formele sunt pe alocuri amorfe, iar tușele sunt prea dezordonate”. Până la urmă lucrarea a cucerit publicul și și a fost comentată de reputați critici de artă de la Chișinău și Moscova. Ascultați în continuare un text recent, semnat de istoricul de artă ieșean, Codrina-Laura Ioniță.
„Invitație la joc este o lucrare care ar putea ilustra adecvat atmosfera romanului latino-american „Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez. Poate părea paradoxal. De ce singurătate într-o lucrare care, cel puțin la prima vedere, dă impresia unei aglomerări de personaje, a unui iureș amestecat de chipuri și corpuri în poziții diverse, a unei învălmășeli de figuri și de gesturi? Un dans, un joc, la care participă o mulțime de oameni, iar alții privesc de pe margine. Nici ca loc (o bătătură plină), nici ca acțiune (un vârtej nebun de trupuri), lucrarea aceasta nu te îndreptățește să te gândești la ideea de singurătate. Și totuși... Privite mai atent, figurile pânzei sugerează o stranie izolare. Fiecare e acolo pentru el. Oamenii nu sunt împreună, nu există o legătură reală care să-i unească, în ciuda jocului la care participă. În afară de portretul de femeie din spatele personajului principal în rochie roz, niciun alt chip nu râde, nu participă la joc marcat de veselie. Lumina are o sursă incertă, unele personaje sunt luminate total, par chiar să emane o formă de lumină proprie, altele sunt în umbră. În grupul din partea dreaptă, portrete alăturate, în același plan, sunt fie în totală lumină, fie în umbră. Perspectiva este ciudată, artista având curajul de a demonta perspectiva clasică, dând impresia unei multitudini de unghiuri de privire. Și modul de tratare este foarte diferit de la un portret la altul. Femeia în vișiniu, din grupul din dreapta sus, are trăsături fine de penel și detalii care merg până la amănuntele de pe cercei, pentru ca în partea opusă chipul unui alt personaj să fie abia schițat, ca un crochiu neterminat. Grația mâinilor e uneori teatrală, căutată, exagerată, iar în alte locuri aproape brutală, ca la cântărețul la trompetă. Fiecare personaj privește într-o altă direcție, nu sunt două personaje care să se uite în același loc. Privirile lor și o dată cu ele și cele ale spectatorului sunt dispersate în toate părțile. Două figuri feminine enigmatice sunt plasate în prim-plan, ambele în umbră. Cea din dreapta, în picioare, are privirea întoarsă direct spre spectatori, cu o interogație mută și insistentă; cea din stânga, așezată, are o figură resemnată și nu participă cu nimic la forfota de lângă ea. Par două atitudini diferite în fața tăvălugului istoriei, rostogolit peste veselia și inocența oamenilor simpli.
O interpretare a lucrării într-o cheie subtil subversivă e la îndemână. Mai precis mulțimea personajelor care iau parte la joc poate trimite la valorile comuniste ale momentului: avântul lucrului în echipă, colectivizarea, munca în comun. Însă, dincolo de entuziasmul aparent și fanfaronard devenit mască socială, fiecare rămâne însingurat. Între notițele rămase în atelierul artistei se regăsesc uneori trimiteri la atmosfera de falsitate și demagogie comunistă a epocii, la uniformizarea și la minciuna omniprezente.”
Expoziții: Muzeul de Stat de Arte Plastice al RSSM, Chișinău, Expoziția republicană de artă dedicată celei de-a 40-a aniversări a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, august - septembrie 1957; Sala Centrală de Expoziții – Manej, Moscova, Expoziția unională de artă dedicată celei de-a 40-a aniversări a Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, 5 noiembrie 1957 – 16 martie 1958; Sofia, Expoziția de artă plastică sovietică, 1960; Parcul Central de Cultură și Recreație Gorki, Moscova, Expoziția de Artă Plastică din Moldova. Decada artei și literaturii moldovenești la Moscova, 27 mai – 5 iunie 1960; Căminul Artei, Kalinin, Expoziția operelor artiștilor moldoveni, 1962; Filiala Muzeului de Stat de Arte Plastice al RSSM, Chișinău, Expoziția republicană de artă dedicată celei de-a 40-a aniversări a Republicii Moldovenești și a Partidului Comunist, 9 octombrie 1964; Sala Centrală de Expoziții – Manej, Moscova, La straja păcii, expoziția unională de artă, 1965 (conform procesului verbal 9/1965, MNAM); Muzeul de Stat de Arte Plastice al RSSM, Chișinău, Valentina Rusu-Ciobanu. Expoziție personală, 1983; Expoziția aniversară dedicată celor 60 de ani de la fondarea Muzeului Național de Arte Plastice al Republicii Moldova, Chișinău, 17 mai 2000; Sala cu Orgă, Chișinău, Expoziția de comemorare a personalităților marcante în viața culturală din Republica Moldova, 2005; Muzeul Național de Artă al Moldovei (hol), Chișinău, Expoziția temporară, 2006; Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, Chișinău, Expoziția personală dedicată celor 90 de ani de la naștere, 13 – 30 octombrie 2010; Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, Expoziția personală dedicată celor 95 de ani de la naștere, noiembrie 2015 – ianuarie 2016; Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, Valentina Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere, 28 octombrie – 15 decembrie 2020; Muzeul Național de Artă al Moldovei, Expoziția permanentă, prezent.
Bibliografie: Catalog, Chișinău, 1956; Catalog, Chișinău, 1957; Catalog, Moscova, 1957; Cultura Moldovei, 27 ianuarie 1957; Livshits, M., Chezza, L., Izobrazitelnoye iskusstvo Moldavii. Ocherki, Chișinău, 1958, pag. 204; Arta plastică a RSSM, Сhişinău, 1960; V. G. Russu-Ciobanu, Moscova, 1960; Vystavka Izobrazitelnogo Iskusstva Moldovy, Moscova, 1960; Sovetskaya Moldaviya, nr. 124 (4693), 27 mai 1960; Chezza, L., Plody s dereva druzhby : Ocherki o moldavskom iskusstve, Chișinău, 1965; Utro Moldavii, Ogonok, nr. 31, august 1965; Catalog, Chișinău, 1965; Iskusstvo Moldavii: Ocherki istorii izobrazitelnykh iskusstv Moldavii, Chișinău, 1967; Kostina, E., Russu-Ciobanu, Moscova, 1968, pag. 7 8; Kostina, E. Moldova. V. Russu-Ciobanu, Moscova, 1971; Ce îndemn lăuntric vă face să pictați, Moldova, nr. 3, Chișinău, 1974; Bobernaga, S., Valentina Rusu-Ciobanu, Chișinău, 1978, pag. 6; Arta plastică a Moldovei Sovietice, Chișinău, 1987; Ciobanu, C., Valentina Rusu- Ciobanu. Maeștri basarabeni din secolul XX, Chișinău, 2004, pag. 60-61; Moldova, nr. 11-12, Chișinău, 2015; Arta maeștrilor basarabeni din secolul XX, Chișinău, 2016, pag. 214-215; Enciclopedie, Chișinău, 2016, pag. 582-583; Miron, S., Valentina Rusu Ciobanu. Bibliografie, Chișinău, 2018, pag. 13; Toma, L., Procesul artistic în Republica Moldova (1940-2000), Chișinău, 2018, pag 47; Valentina Rusu-Ciobanu. Pictură, Chișinău, 2020, pag. 24-25.